menu
Word Lid
Afschakelplan brengt verkeersveiligheid in het gedrang en creëert onveiligheidsgevoel

Gemeenteraadsfractieleider Sam van Rooy: “Herbekijk de locaties waar dit plan werd ingevoerd, want op vele plekken zien fietsers haast niet waar ze rijden”

Drie maanden geleden trad het zogenaamde doofplan voor straatverlichting in voege. Tal van straten en wegen worden sindsdien tussen 01.00u en 05.00u ‘s ochtends niet langer verlicht. De sterk gestegen energiekosten, waarvoor alle beleidspartijen van N-VA tot Groen verantwoordelijk voor zijn, liggen aan de basis van deze beslissing.

De laatste maanden ontving onze fractie verscheidene klachten van voornamelijk fietsers die in hun traject van en naar het werk geconfronteerd worden met onveilige toestanden. “Veel wegen en fietspaden liggen er allesbehalve comfortabel bij. Met straatverlichting zie je echter hoe je veilig kan fietsen, maar sinds het in voege treden van het afschakelplan is dit niet meer het geval. Ik houd mijn hart vast welke schade dit zal veroorzaken bij vochtig weer en bij vriestemperaturen. Bovendien durf je als vrouw niet langer de fiets te nemen wanneer alle lichten gedoofd zijn”, deelde iemand uit Ekeren, die zes dagen per week tussen 01.00u en 03.00u naar het werk fietst, mee.

Hoewel burgemeester Bart De Wever in zijn repliek op de bezorgdheden van Sam van Rooy beweerde dat de locaties waar de straatverlichting uitgeschakeld wordt “omvangrijk bestudeerd” werden, blijkt dit in de praktijk niet het geval te zijn. “Maak er dringend werk van om alle locaties te herbekijken en houd daarbij rekening met de klachten van voornamelijk zwakke weggebruikers. Op veiligheidsproblematiek mag immers niet bespaard worden”, aldus onze fractieleider.

Tot slot gaf De Wever mee dat een evaluatie zal volgen. Dit stemt ons alvast hoopvol!

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF