Het Vlaams Belang trekt aan de alarmbel na recent vrijgegeven cijfers over STEM-opleidingen in Antwerpen. Terwijl de economie schreeuwt om vakmensen, daalt het aantal jongeren dat voor cruciale technische richtingen kiest. “Het is alsof we meer piloten opleiden, terwijl we vooral monteurs nodig hebben”, stelt gemeenteraadslid Kinga Pajak vast.
De cijfers liegen er niet om: in het arbeidsmarktgerichte onderwijs zien we sinds vorig jaar een daling in richtingen zoals elektriciteit (-19 studenten) en printmedia (-14 studenten). Ook traditionele vakopleidingen zoals schilderen en decoratie (-5) gaan achteruit. Vergeleken met 10 jaar geleden is die laatste richting zelfs dramatisch te noemen: 27 leerlingen minder, een daling van 73% dus. Tussen 2019-2021 waren er zelfs helemaal geen leerlingen, een zorgwekkende leegloop in een stad van zo’n omvang. “Terwijl Antwerpse bedrijven juist wanhopig zoeken naar technici, loodgieters en elektriciens, leidt ons onderwijs jongeren onvoldoende op voor die jobs met uitstekende toekomstperspectieven”, aldus gemeenteraadslid Kinga Pajak.
Secundair versus hoger onderwijs
Het Vlaams Belang wijst op het contrast met de cijfers van het hoger onderwijs. Aan de hogere onderwijsinstellingen in Antwerpen is er een sterke stijging in professionele STEM-bachelors (+773 studenten sinds 2014). Die hoogopgeleiden zijn vaak IT-specialisten, software-ontwikkelaars, industrieel ingenieurs of technische projectleiders. “Die groei is positief, maar lost het tekort aan technisch geschoolde vakkrachten met een kortere opleiding niet op”, benadrukt Pajak. "We juichen over meer STEM-studenten aan de hogescholen en universiteiten, maar vergeten erbij te zeggen dat onze economie vooral snakt naar technisch geschoolde vakmensen. Het is alsof we meer piloten opleiden, terwijl we vooral monteurs nodig hebben.”
Opwaardering van technische vakrichtingen
Opvallend is dat juist in sectoren met de grootste arbeidstekorten, zoals bouw, elektriciteit en installatietechniek, de leerlingenaantallen stagneren of dalen. "Dat is een fundamenteel probleem dat direct impact heeft op onze economie en werkgelegenheid”, aldus het gemeenteraadslid.
Het Vlaams Belang pleit daarom voor een krachtdadig lokaal beleid dat jonge Antwerpenaren stimuleert om voor technische richtingen te kiezen. Een grootschalige stedelijke campagne die het imago van technische beroepen opwaardeert, structurele samenwerkingsverbanden tussen Antwerpse scholen en lokale bedrijven, en investeringen in moderne infrastructuur en materiaal voor technische opleidingen.
“De huidige aanpak faalt”, concludeert Pajak. “Wie het tekort aan vaklui wil opvangen met buitenlandse arbeidskrachten, kiest niet voor duurzame oplossingen, maar voor symptoombestrijding. Het Vlaams Belang kiest voor een beleid met kansen voor onze jeugd en een toekomst voor onze economie.”