menu
Word Lid
Stad weigert oplossing voor rolstoelgebruikers in MAS

Anke Van dermeersch: “De woke-campagne van het stadsbestuur ‘Stop discriminatie. Reageer altijd’ is terug te vinden op iedere hoek van de straat. Belastinggeld uitgeven aan campagnes blijkt makkelijker dan zelf oplossingen tegen discriminatie aan te reiken.”

Een rolstoelgebruiker kan het dak van het Museum aan de Stroom (MAS) niet bereiken en er wordt niets ondernomen om dit alsnog te realiseren. Dit blijkt uit het antwoord van schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) op een schriftelijke vraag van gemeenteraadslid Anke Van dermeersch. “Dat het anno 2024 voor rolstoelgebruikers onmogelijk is om het prachtige uitzicht op onze stad vanuit een modern en recentelijk monument te aanschouwen, is onaanvaardbaar”, aldus Van dermeersch.

Het MAS werd officieel geopend in 2011 en is sindsdien samen met de kathedraal en de Boerentoren één van de meest kenmerkende monumenten van de Antwerpse skyline. Wie het MAS wil bezoeken, doet dat voornamelijk om vanop het panoramisch dak het stads- en Scheldezicht te bewonderen. Bij hun bezoek aan het MAS komen rolstoelgebruikers echter bedrogen uit, want de bovenste verdieping is niet alleen rolstoelonvriendelijk, het is gewoonweg niet toegankelijk per rolstoel.

Gemeenteraadslid Anke Van dermeersch: “Op het moment dat de stad een grootschalige campagne promoot tegen zogenaamde discriminatie onder de noemer ‘Stop discriminatie. Reageer altijd’, discrimineert men zelf. Rolstoelgebruikers krijgen geen toegang tot het panoramisch dak van het MAS en er wordt zelfs niet langer onderzocht om dit alsnog te realiseren. Dat men hierdoor een aanzienlijk deel van zowel de Antwerpenaren als de toeristen uitsluit, is ronduit wraakroepend! Ik suggereer voor ons stadsbestuur, en schepen Ait Daoud in het bijzonder, dan ook de toepasselijke slogan “Het stoppen van discriminatie start bij de hand in eigen boezem te steken.” Dure woke-campagnes lanceren, blijkt helaas makkelijker dan zelf oplossingen tegen discriminatie aan te reiken. Ik raad alvast iedere rolstoelgebruiker aan om deze vorm van discriminatie te melden bij het Vlaams Mensenrechteninstituut via Vlaams Mensenrechteninstituut | Doe een melding.”

Bijlage: schriftelijke vraag 2024_SV_00036 van gemeenteraadslid Anke Van dermeersch aan schepen van cultuur Nabilla Ait Daoud

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF