menu
Word Lid
Vlaams Belang dringt nogmaals aan om procedure tot onteigening Bosuilgronden in te zetten

Gemeenteraadslid Filip Dewinter: “Meer dan 2 jaar geleden interpelleerde ik schepen en Antwerpsupporter Annick De Ridder over de ‘tribune 2-impasse’. Het schepencollege weigerde in te gaan op mijn voorstel tot onteigening.”

Reeds enkele jaren staat de legendarische tribune 2 van het Bosuil-stadion onderkomen leeg. In mei 2021 interpelleerde gemeenteraadslid Filip Dewinter bevoegd schepen en Antwerpsupporter, Annick De Ridder (N-VA) over deze impasse. “Naar mijn bescheiden mening blijft er geen andere optie over dan te onteigenen om toe te laten dat eindelijk het hele stadion kan ontsloten worden, de werken gefinaliseerd worden en de betreffende gronden kunnen worden gebruikt als oefen- en jeugdcomplex”, suggereerde Dewinter in zijn vraagstelling.

Annick De Ridder wenste echter niet in te gaan op Dewinters voorstel en schetste in haar repliek slechts de lopende procedure. “Momenteel heeft het stadion met de vernieuwde tribunes 1 en 4 voldoende capaciteit bij gecreëerd om tribune 2 uit gebruik te nemen. Samen met de nog bruikbare tribune 3 is er dus nog plaats voor de ruim 16.000 vergunde toeschouwers. De club heeft natuurlijk zijn ambities voor de vernieuwing van het stadion al een tijdje kenbaar gemaakt. Verdere uitbreiding van de stadioncapaciteit zal echter naast een omgevingsvergunning ook een goedgekeurd MER-rapport moeten kunnen voorleggen. Dit geldt ook voor de verdere uitbouw van het jeugdcomplex. Pas als er een vergunningsaanvraag wordt ingediend, zal het college finaal de uitbreidingsplannen kunnen gaan beoordelen; bekijken wat er is binnengekomen in openbaar onderzoek; en wat er van benodigde adviezen ligt. Het is in eerste instantie aan de burgerlijke partijen om een overeenkomst te onderhandelen voor wat het bouwrecht betreft. De stad is daarin geen betrokken partij en is ook niet op de hoogte van de exacte contractuele bepalingen inzake het recht van opstal en de eventuele belemmeringen die er zouden zijn voor de afbouw van het stadion”, aldus De Ridder.

Naar aanleiding van de sportieve successen van Antwerp laait de discussie omtrent de verkommering van tribune 2 en de omliggende gronden hoger op dan ooit tevoren. De lege tribune is een doorn in het oog van zowat heel voetbalminnend Vlaanderen. Filip Dewinter: “Moest het schepencollege meer dan twee jaar geleden haar verantwoordelijkheid hebben genomen en zijn ingegaan op mijn voorstel tot onteigening op basis van openbaar nut, was de kans reëel dat landskampioen Antwerp het komende seizoen zou kunnen aanvatten in een moderne en gevulde tribune 2. De jeugdterreinen en het geplande oefencomplex gelegen aan de aanpalende gronden zouden evenzeer ontwikkeld zijn geweest. Een enorm gemiste kans dus. Op de aanstaande gemeenteraadscommissie zal ik er, ditmaal bij burgemeester De Wever, opnieuw op aandringen om vanuit het stadsbestuur een proactieve rol te spelen en over te gaan tot onteigening.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF