menu
Word Lid
Vlaams Belang voert actie tegen onveiligheid op het spoor

Net als in andere provincies voerde Vlaams Belang deze ochtend actie aan het Centraal Station van Antwerpen tegen de onveiligheid op het spoor. De partij deelde flyers uit en had een spandoek mee. “Het is genoeg geweest” zegt Kamerlijsttrekker Lode Vereeck. “Het spoorvervoer moet niet alleen stipt en comfortabel zijn, maar bovenal veilig.” De partij wil meer investeren in veiligheid, meer bevoegdheden voor Securail en meer aanwervingen bij de spoorwegpolitie.

De aanleiding voor de actie was het zoveelste incident op de trein of in of rond een station, ditmaal in Aalst vorig weekend. Spoorwegpersoneel en gewone treinreizigers krijgen steeds vaker te maken met intimidatie, agressie en geweld. “Treinbegeleider is op bepaalde lijnen een risicojob geworden” luidt het. Volgens Kamerlijsttrekker Lode Vereeck worden er door de federale regering nog steeds onvoldoende maatregelen genomen.

“Het is genoeg geweest” zegt Lode Vereeck. “Vorig jaar werden zo’n 2300 gevallen van agressie genoteerd of meer dan zes feiten per dag. In Antwerpen werd een vrouw aangevallen met een mes op de trein. Het spoorvervoer moet niet alleen stipt en comfortabel zijn, maar bovenal veilig.”

Vlaams Belang roept de regering op om van veiligheid op het spoor een absolute prioriteit te maken. De partij wil meer inzetten op repressie en eist een duidelijk signaal van de regering. “Nultolerantie is het enige juiste signaal en de daders moeten niet alleen daadwerkelijk gestraft worden, maar ook opdraaien voor mogelijke schade aan het openbaar vervoer en ook voor onderbrekingen in het verkeer”, argumenteert de Vlaams Belang-politicus.

De partij wil investeren in veiligheid en Securail, de interne veiligheidsdienst van de NMBS, moet meer bevoegdheden krijgen. “Securail moet steeds adequaat kunnen ingrijpen wanneer zich een incident voordoet. De duur dat men iemand staande mag houden tot de komst van de spoorwegpolitie moet uitgebreid worden. En de regelgeving omtrent het gebruik van handboeien en pepperspray moet worden versoepeld.”

Tot slot wijst Vereeck ook op de onder bemanning bij de spoorwegpolitie: “De structurele, jarenlange onder bemanning of de sluiting van posten is wraakroepend. Er moeten dringend meer middelen naar de spoorwegpolitie gaan zodat zij voldoende aanwervingen kunnen doen. “Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) draagt hierin helaas een grote verantwoordelijkheid.”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF