menu
Word Lid
Vlaams Belang voert actie tegen onveiligheid op het spoor aan het Centraal Station

Het Vlaams Belang voerde deze ochtend actie tegen de onveiligheid op het spoor. “Steeds vaker vormen onze stations het decor van massale vecht- en steekpartijen. Dit weekend was het station van Aalst aan de beurt”, zegt voorzitter Tom Van Grieken. “We eisen dat de regering dringend meer investeert in veiligheid, dat Securail meer bevoegdheden krijgt, en dat er eindelijk een echt nultolerantiebeleid gevoerd wordt.”

Een Antwerpse delegatie verzamelde deze ochtend aan het Centraal Station om de onveiligheid op het spoor aan te klagen. Tom Van Grieken: “Spoorwegpersoneel en gewone treinreizigers krijgen steeds vaker te maken met intimidatie, agressie en geweld. En nog steeds werden er door de federale regering geen maatregelen genomen"

Het Vlaams Belang wil van veiligheid op het spoor een absolute prioriteit te maken. De partij wil meer inzetten op repressie en eist een duidelijk signaal. “Nultolerantie is het enige juiste signaal dat je aan messentrekkers en andere geweldenaars kan geven”, argumenteert Van Grieken. “Zonder uitzondering moet iedere vorm van agressie vervolgd en bestraft worden. En de straffen moeten een pak ingrijpender. Bij ernstige agressie zijn gevangenisstraffen op hun plaats.”

“De duur dat Securail iemand staande mag houden tot de komst van de spoorwegpolitie kan uitgebreid worden”

Het Vlaams Belang wil ook dat er eindelijk meer geïnvesteerd wordt in veiligheid op het spoor. Securail, de interne veiligheidsdienst van de NMBS, moet volgens de partij meer bevoegdheden krijgen. “Securail moet steeds adequaat kunnen ingrijpen wanneer zich een incident voordoet”, stelt Van Grieken. “De duur dat men iemand staande mag houden tot de komst van de spoorwegpolitie moet uitgebreid worden. En de regelgeving omtrent het gebruik van handboeien en pepperspray moet worden versoepeld.”

Tot slot wijst het Vlaams Belang ook op de rol van de spoorwegpolitie: “Die heeft, net als Securail, een belangrijke verantwoordelijkheid. De structurele, jarenlange onderbemanning ervan is dan ook wraakroepend. Er moeten dringend meer middelen naar de spoorwegpolitie gaan, zodat zij voldoende aanwervingen kunnen doen. Maar door posten van de spoorwegpolitie te sluiten, gaf minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) helaas een volkomen verkeerd signaal.”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF